BDSM-venlig terapi

BDSM er et følsomt emne.
Hvis du er til BDSM,
så vælg din terapeut med omhu!

Sex, kærester og parforhold volder ofte problemer i sig selv. Det er altid kompromisets kunst, fordi der er flere personer involveret og dermed flere viljer, lyster og behov. Når der så tillige indgår alle de stærke og ofte modstridende følelser, som kendetegner BDSM, er det ikke mærkeligt, hvis det kan opleves som noget nær håbløst både at finde og at være sammen med en BDSM-partner.

Det er jo selvmodsigende, at ”man vil fanges, bindes, pines og tages imod sin egen vilje”. Eller at ”man tænder på at ydmyge og piske den man elsker”. Selvmodsigelserne giver usikkerhed, og i vores kultur, der har haft en lang periode med kristen indflydelse, er det let at få dårlig samvittighed og at kalde BDSM for forkert, perverst og umoralsk. Moral og skyldfølelse får de fleste til at holde deres lyster skjult for andre eller endog for sig selv.

Også vores omgivelser er præget af vores kristne fortid og af globaliseringen, som medfører en stigende påvirkning fra andre kulturer og religioner, der ofte har meget hårdere moralbegreber, når det gælder seksualitet. I mange tilfælde kan det derfor være klogest kun at dele sine lyster med udvalgte få, selvom man selv føler sig frigjort.

Men BDSM kan være det krydderi, der får sex-livets højdepunkter til at emme af intens liderlighed, og som får en til at svømme hen i salig beruselse af kroppens egen dopamin, endorfin og oxytocin. Eller BDSM kan være det, der forvandler dagligdagens kedelige trummerum til små ophidsende iscenesættelser af et erotisk magtspil. Hvordan forklarer man f.eks. for andre, at det kan være kedeligt at gå ud med skraldeposen, men ophidsende at blive tvunget af sin elskede til at kravle nøgen og på alle fire ud med posen i munden?

BDSM gør tilværelsen spændende – men også mere kompliceret. Hvis du har problemer, som er svære at få løst, så tal med en terapeut, som kan forstå og acceptere BDSM. På engelsk tales om ”kink aware” terapeuter (link: Historien bag Kink Aware Professionals – link: Kink Aware Professionals idag) i modsætning til ”vanilla” terapeuter. På nydansk kan det kaldes for ”BDSM-venlige” terapeuter i modsætning til ”vanille-” terapeuter.

En vanille-terapeut vil muligvis se det som sin opgave at ”hjælpe dig af med din perversion”. Han/hun vil måske endda føle sig pinligt berørt over at høre om dine lyster og/eller handlinger. Hvis det skulle lykkes for terapeuten at fratage dig lysten til at dyrke BDSM, vil du også miste et væsentligt krydderi på tilværelsen – måske lige det, der kunne blive forskellen på ”et godt liv” og ”et fantastisk liv”!

Foretræk derfor en BDSM-venlig terapeut, som ikke moralvurderer dig og imod din vilje forsøger at ”kurere dig for din lyst til BDSM”, men som kan forstå og acceptere, at BDSM giver dig noget stort og værdifuldt, og som har indsigt til at hjælpe dig med at få det til at fungere.

Men pas også på, at du ikke vælger en terapeut, som er ”fanatisk BDSM-venlig”. En som ukritisk klapper i hænderne over alt, hvad der f.eks. er grænseoverskridende eller voldsomt eller over alt, som kan ”forarge det pæne borgerskab”. BDSM kan ligesom så meget andet dyrkes ud i det ekstreme og på måder, der er både farlige og skadelige.

Alvorlige problemer – f.eks. eksistentielle – kan iscenesættes og bearbejdes vha. BDSM, uden at man selv er klar over, hvad der ligger bag. Det indebærer som regel to ting:
– at man ikke bliver rigtigt tilfredsstillet, og
– at det bagvedliggende problem ikke bliver løst
Tværtimod skaber BDSM-iscenesættelsen måske bare endnu flere problemer.

Fejlen ligger så ikke i, at man tænder på BDSM, men i at BDSM kun på symbolsk måde berører problemerne. Når problemerne er løst, kan man stadig dyrke BDSM, og med meget større udbytte.

Det er selvsagt vigtigt at vælge en terapeut, som har god indsigt i seksuelle problemer og mekanismer, og som også tilbyder parterapi. Men det er også vigtigt, at terapeuten har erfaring i at genkende og løse et bredt spektrum af menneskelige problemer i det hele taget. Ellers er der risiko for, at de bagvedliggende problemer aldrig bliver identificeret og løst. Så spilder terapien både din tid og dine penge.

Husk, at du har mulighed for at udspørge flere terapeuter, inden du vælger. Man kan godt ringe og spørge om en terapeuts holdning til BDSM eller andet uden at oplyse hverken sit navn eller sit telefonnummer. Man kan også skifte mening under et terapiforløb og vælge en anden terapeut.

Kan du ikke finde en BDSM-venlig terapeut i nærheden, så overvej den mulighed, at du kan konsultere terapeuten via telefon. Du kan endda gøre det anonymt og/eller via billig/gratis Internet-telefoni.